Gekoelde Blikken

Gekoelde Blikken

Wat kan hier je verwachten?

In de media vallen me soms dingen op over fotografie (Categorie - zie links: "Foto's in de media"); het levensverhaal van mijn schoonvader ("Maurits Van Neck drijft zijn zaken op" - categorie: "Maurits Van Neck") had hier een plaatsje en wordt nu in afleveringen gepresenteerd evenals mijn bevindingen die ik over het "Boekske" (1770) van de H. Barbara bijeensprokkelde (categorie: H. Barbara").
Samengevat met een flinke knipoog tot "Gekoelde blikken".

Alderbest (6)

H. BarbaraGeplaatst door Bert Deruyck 29 jan, 2013 21:03:53

Dat het Barbaraboekje “gewonnen” werd, doet vermoeden dat het een prijsboek was voor beste leerlinge van de klas of de beste leerlinge voor een bepaald vak.

Mijn schoonvader heeft zijn overgrootmoeder Adelia nooit gekend. Hij heeft dus moeten vernemen van zijn ouders, grootou­ders of andere familieleden dat het haar “alterbest” was. Zo noemt hij het boekje nu nog. Die benaming is dus zo overgeleverd, maar een courant woord is “alterbest” heden helemaal niet. Speur­werk naar een mogelijke betekenis van “alterbest” of “alter best” in de rich­ting van een prijs­boek heeft niets opgeleverd. Pas als we “alterbest” beschouwen als een ver­bastering van “alderbest”, komen we tot een zinnige beteke­nis.

In het Middelnederlandsch handwoordenboek staat:

“Alder-, in samenstellingen met bijv. naamwoord in de superlatief [dus allerliefst, allermooist], zie: aller-

Alder-, in samenstellingen met zelfst. naamwoord (hant, tiere e.a.) [allerhande, allerheiligen, allerlei], zie: aller-”.

“Alderbest” is dus gewoon een combinatie van het eerste type, met “best” als bijvoeglijk naamwoord in de superlatief. Zoals ook in “alderschroomelykste, aldervervaerlyksten, alder­sterkste, alderboosten, alderheyligste”, woorden die we vonden op de eerste paar bladzijden van het Barbaraboekje.

“Alderbest” kan in deze context als bijvoeglijk naamwoord niet slaan op het boekje zelf. Het moet hier slaan op een per­soon die “alderbest” was. “Alderbest” is dus een verkorting van “alderbeste leerling”. Te vergelijken met “eerwaarde pater” als we die enkel aanspreken met “eerwaarde”. Het bijvoeglijk naamwoorden “eerwaarde” en "alderbest(e)" zijn zelfstandig naamwoorden gewor­den.

  • Reacties(0)//www.bertderuyck.be/#post11