Gekoelde Blikken

Gekoelde Blikken

Wat kan hier je verwachten?

In de media vallen me soms dingen op over fotografie (Categorie - zie links: "Foto's in de media"); het levensverhaal van mijn schoonvader ("Maurits Van Neck drijft zijn zaken op" - categorie: "Maurits Van Neck") had hier een plaatsje en wordt nu in afleveringen gepresenteerd evenals mijn bevindingen die ik over het "Boekske" (1770) van de H. Barbara bijeensprokkelde (categorie: H. Barbara").
Samengevat met een flinke knipoog tot "Gekoelde blikken".

Daguerreobase

Foto's in de mediaGeplaatst door Bert Deruyck 31 jan, 2013 21:11:56

Zonder er zelf veel moeite voor te doen, ben ik gebombareerd tot bewaarder van fotoarchieven van de familie. Mijn belangstelling voor zowel erfgoed als voor fotografie vloeien hier zo samen.
Ooit redde ik een anonieme fotoalbum van de container. Nooit heb ik hierover enige informatie kunnen achterhalen. Hieronder een achterkant van één van de "Kunst Lichtteekening"-en.

Het FotoMuseum provincie Antwerpen (FoMu) heeft nu recentelijk het startschot gegeven voor het nieuwe fotografisch-erfgoedproject Daguerreobase dat de steun geniet van de Europese Commissie.

De daguerreotypie was het allereerste commercieel succesvolle fotografische procédé (1839-1860). Het is een direct positief gemaakt in de camera op een verzilverde koperplaat. De Europese daguerreotypie is eerder zeldzaam, en verzamelingen zitten verspreid over verschillende Europese overheids- en privécollecties.

Het project wil 25.000 beelden van Europese daguerreotypieën van over heel Europa samen met hun beschrijvingen en aanverwante literatuur, verzamelen en samenbrengen in één algemene verzameldatabank: Daguerreobase.

Bron

  • Reacties(0)//www.bertderuyck.be/#post14